The Danish newspaper Politiken recently published an article about the Catalonia’s language policy. The paper exposed it as a radical nationalist action against Spanish language. Emma Collective, in another excellent answer now in Danish language, explains why to defend a minor language is not to attack a major one.
Nowadays cinema (the cinema law is the origin of the article) is 97 % in Spanish but only 3 % in Catalan, justice is completely in Spanish and products are labeled in Spanish in 90 %. Only 10 % have a Catalan version too. If Catalonia was an independent state Politiken would have the same opinion?. It is always easy to attack the small.
Kære damer og herrer,
Vi har med stor bekymring læst artiklen “Censurens mange ansigter”, udgivet i jeres avis den sidste 31. januar, hvor I taler om Cataloniens anstrengelser for at bevare dets sprog og kultur (og catalanernes demokratiske vilje til selv at bestemme over deres politiske forhold til Spanien) som et eksempel på censuren og stærk nationalisme. Personligt synes vi, at sådan en sammenligning er absurd og smagløs.
Alle taler og forstår spansk i Catalonien i dag, og selv om Cataloniens eget sprog er catalansk, er det stadigvæk et stærkt diskrimineret sprog. Der er mange eksempler på dette: i biografen er det kun 2 % af filmerne, der er oversat til catalansk, i butikkerne er det 90 % af de kommercielle varer, som er etiketteret på spansk, catalanerne må næsten aldrig bruge catalansk i juridiske forhold, og i de fleste restauranter og caféer, er det næsten et mirakel, hvis man bliver forstået af tjeneren, når man taler catalansk. Kan man med udgangspunkt i dette påstå, at det spanske sprog er undertrykt? Nej, det er netop omvendt. Selv om diktaturen blev afskaffet for 35 år siden, er catalansk stadigvæk diskrimineret og dermed også catalanerne, fordi de ikke har de samme rettigheder, som indbyggerne i resten af landet.
Vi vil endvidere gøre opmærksom på, at det er helt forkert at bruge ordet “nationalistisk” for at beskrive stemningen i Catalonien. Catalanerne tror ikke, at deres sprog og kultur er bedre end andres: de vil bare gerne have de samme rettigheder, som indbyggerne i resten af Spanien har, og demokratisk at kunne bestemme over deres politiske fremtid. At være imod dette ville være, at være imod demokratiet. Derfor opfordrer vi jer om, at gøre jeres research om Catalonien noget grundigere, for netop at undgå, at I bringer artikler som “Censurens mange ansigter” i fremtiden, der ikke blot er stødende, men også er i modstrid med virkeligheden.
Diana Coromines
Col•lectiu Emma
Col•lectiu Emma er et netværk af catalanere bosiddende i en række lande, der har gjort det til deres job at følge nyhederne i den internationale presse, som relaterer sig til catalansk økonomi og samfund.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada